Kategorier
Efter graviditet Under graviditet

Varför växer det hår i ansiktet under graviditeten?

Fotograf: Charles Eisenmann / Public domain, Tagen cirka 1900

Gravida kvinnor kan få ökad hårtillväxt (hirsutism). Det betyder att det kan börja växa hår i ansiktet, där män i vanliga fall har hår. Den temporära hårväxten brukar snabbt försvinna igen efter förlossningen. ​1​

Många kvinnor märker även ett större håravfall (på skalpen) efter förlossningen på grund av ökad hårtillväxt på flera ställen inklusive skalpen under graviditeten. Hos de flesta har håret på skalpen växt ut igenom inom ett år. ​1​

På fotografiet ovan syns kvinnan Annie Jones som har kraftig hirsutism. Det är okänt om hon är gravid på bilden men hirsutism behöver inte bero på graviditet utan kan ha andra bakomliggande orsaker. En av de vanligaste är hormonella störningar. ​2​

  1. 1.
    Maršál K, Grennert L. Obstetrisk Öppenvård. 3rd ed. Liber AB; 2011.
  2. 2.
    Hirsutism. Hirsutism. Published May 7, 2020. Accessed June 27, 2020. https://en.wikipedia.org/wiki/Hirsutism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.